Psikoterapi, gerekli eğitimleri almış bir uzman eşliğinde bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır.
Psikoterapi sizlere yaşadığınız sorunlar ile ilgili farkındalık kazandırmaya, sorunun sizden mi bir başkasından mı kaynaklandığına dair iç görü kazandırıp bu sorunların çözümünü amaçlar.
Peki, psikoterapiye ne zaman başvururuz? Kendinizin veya bir başkasının sizlerde bir sorun olduğunun keşfiyle başlar. Bilinmelidir ki bazen kendimizdeki sorunların varlığını iç görüye sahip olmadığımız için fark etmeye biliriz. Bu yüzden iş, arkadaş, aile vb. kişilerin bizlerde gördüğü keşfettiği bir durumdan da terapiye ihtiyacımızın olduğu ortaya çıkabilir.
Bu sorunlar ne olabilir. Sanırım birkaç ana kümede belirginleştirebiliriz. Bu kümelerden ilki kendimizde duyduğumuz rahatsızlıktır. Yani bir yerde kendi iç gerçekliğimiz ile dış gerçekliğimiz arasında yaşadığımız hissiyattır. Yanlış giden bir şeyler olduğunu, bazı durumlarda kaygımızın arttığını veya hiç kaygı duymadığımızı fark edebiliriz. İkinci küme ilişkilerimizdir. Bu ilişkiler ikili ilişki(sevgililik), aile ilişkileri, iş ilişkileri ve okul ile olan ilişkilerdir. Bir kişi ilişkilerinde birden çok defa aynı sorunlarla karşılaşıyor ve bu karşılaşmalardan dolayı sorun yaşıyorsa psikoterapi ihtiyacının olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bunların yanında bir sorun olmasa bile yaşanılan fiziksel bir rahatsızlıktan dolayı sonradan gelişen kaygılar ve baş edememe de bir başka başvuru nedeni olabilir.
Yukarıda bahsi geçen sorunların aslında kişilerde nasıl bir etkisi olduğu Google üzerinden aranan kelimelere baktığımızda da görebiliriz. Günümüzde Google arama motoru üzerinden bakıldığında terapi için en çok aranan kelimeler şunlar olduğu söylenebilir: Panik atak, depresyon, ansiyete, kişilik bozuklukları, okul uyumsuzlukları, iş zorlukları, mobing, çocuk yetiştirme, doğum sonrası depresyon, stres, öfke kontrolü, okb, ilişkilerde yaşanan zorluklar, şiddet, boşanma, cinsel bozukluklar, travma vb.
Terapiye gidilmek istendiğinde neye dikkat edilmelidir?
Terapiye başvurmadan önce terapist hakkında bir bilgiye sahip olmak, terapistin aldığı eğitimlere dikkat etmek, terapistin uyguladığı terapi yöntemini araştırmak sizler için yararlı olacaktır. Unutulmamalıdır ki sizler için en özel olanı anlatacağınız kişinin üstün körü bir araştırma ile bulunmaması, terapistin alanına hakim bu konuda çalışmış olması sizlere iyi gelecektir. Önceden okunmuş ve teknikleri az çok bilinen bir terapi ekolünü seçmek ne ile karşılaşacağınız kaygısını dindirmeye yarayacağı gibi sizlere zamanda kazandırır.
Bunun yanı sıra terapistin mesleğine bakmak son zamanlarda sahte psikologlar veya koçluk vb. başlıklar altında insanları istismar eden kişilerinde diplomalarına bakılmalıdır. Unutulmamalıdır ki başvurduğunuz kişinin mesleğini sormanız hatta diplomasını göstermesini istemeniz kabalık değil hakkınızdır. Ruh sağlığı (psikiyatrist, psikolog vb.) çalışanı olmayan kişilerin terapi uygulamaları hasta kabul etmeleri yasal değildir. Alanında etkin bir eğitim almayan kişilere başvurmanız sizleri var olan sorunlarınızın daha da çıkılmaz bir yola sürükleyeceğini düşünmeniz gerekmektedir.
Terapide çeşitleri hangileridir?
Terapiler; bireysel psikoterapi, çocuk ve ergen terapisi, aile ve çift terapisi, grup terapisi ve son zamanlarda Covid salgınıyla birlikte yoğunluk kazanan e-terapi olarak başlıklar altında sıralanabilir.
Terapide uygulanan ekoller hangileridir?
Bireysel psikoterapide uygulanan başlıca ekoller; Dinamik psikoterapi, bilişsel-davranışçı psikoterapi, EMDR, hümanist yaklaşım.
Çocuk ve Ergen terapisinde uygulanan başlıca ekoller; deneyimsel oyun terapisi, filial oyun terapisi, bilişsel-davranışçı oyun terapisi, çocuk merkezli oyun terapisi vb.
Aile çift terapisinde kullanılan ekoller; sistemik aile terapisi, çok kuşaklı aile terapisi, yapısal-stratejik aile terapisi, bilişsel-davranışçı aile terapisi vb.
Terapi ücretleri ne kadardır?
Terapi ücretleri terapistin deneyimine, bilgisine, akademik derecelerine, bürolarının konumlarına, terapistin spesifik bir konu üzerine çalışmasına göre değişkenlik gösterebilir.
Google aramalarında ki analizlere bakıldığında görülmektedir ki hastalar terapi ücretini araştırmaktadırlar. Terapi ücretlerini alacağınız terapi ekolüne göre de değiştiği göz ününde tutulmalıdır. Özellikle uzun süreli terapilerde örneğin dinamik psikoterapilerde ücret kısmı terapistle konuşulabilecek, hastanın maddi durumuna göre hastanın terapistten talep etmesi üzerine de bir indirim belirlenebilmektedir.
Terapistimizi nasıl bulabiliriz?
Genellikle hastalar son zamanlarda terapistleri arama ağlarından bulmaya çalıştığı görülmektedir. Ancak hastalar arama yaparken terapist adı altında değil de meslek olarak arama yaptıkları görülmektedir. Bazen de yaşadıkları semptomları yazarak veya psikiyatrinin koyduğu teşhisi yazarak terapist aradıkları görülmektedir. Arama ağlarında en çok yazılan kelimeler şu şekildedir: psikolog, psikolog adresleri, en iyi psikolog, panik atak, takıntı hastalığı, kişilik bozukluğu, borderline, depresyon, anksiyete, kaygı bozukluğu, sosyal fobi, ilişki terapisti, aile terapisti, emdr, çocuk psikoloğu, oyun terapisti, ergen psikoloğu, psikiyatrist, çocuk psikiyatristi, pedagog veya hangi şehirde yaşıyor ve hizmet almak istiyorlarsa bu aranan kelimelerin başlarına veya sonuna o şehrin ismini yazarak; Diyarbakır psikolog, psikolog Diyarbakır, çocuk psikoloğu, Diyarbakır panik atak, Diyarbakır okb, Diyarbakır terapist, Diyarbakır psikiyatrist, Diyarbakır çocuk ergen psikiyatristi, Diyarbakır aile ve çift terapisti gibi.
Arama ağlarının yanında en yaygın bir diğer terapist bulma şekli bir sağlık çalışanına yaşadığı şeyleri anlatarak, sağlık çalışanının kendilerine isim önermesiyle bulunmaktadır.
Terapistin bir diğer bulunma şekli hastanelerde ki psikiyatri kliniklerinden yönlendirme ve okullarda rehber öğretmenlerin yönlendirmesiyle bulunabilmektedir.